lørdag 10. januar 2015

Glutenfri Lasagne med 3 oster

I kveld sto lasagne på menyen, og her snakker vi ikke om en lavkalori-variant. Jeg er gift med en søt mann som elsker ost. Med hensyn til kolesterolnivået hans burde jeg sikkert være en god kone og bare lage hjertevennlig mat, men i dag var jeg mer klar for en skikkelig god fremfor en skikkelig sunn middag. Det sunne innslaget kom i form av salaten jeg serverte til maten. Gresk salat. Med feta ost. Hvilket blir 4 oster tilsammen. Livet er til for å nytes, dere! 

Ettersom oppskriftsboken min ligger gjenglemt på hytta etter julefeiringen, så måtte jeg hente frem en god lasagneoppskrift på internett. Det var slik de mange ostene snek seg inn på menyen.

Oppskriften er hentet fra bloggen ferskenmuffins. Den har vært publisert på vg.no og kom varmt anbefalt fra en barselvenninne. Jeg har laget den før, og vet at den er en vinner på lørdagskvelden. http://peachymuffin.blogspot.no/2012/09/min-lasagne.html . Jeg har endret oppskriften til å bli glutenfri, + noen andre små grep som å tilsette en ekstra løk, oksebuljong og litt brunt sukker. 


Ingredienser:

500 gram kjøttdeig / karbonadedeig
2 ss olje 
2 løk 
4 fedd hvitløk
1 boks hakkede tomater
2 ss tomatpuré 
1 dl vann 
1 ts brunt sukker 
1/2 okse buljongterning 
200 gram Port Salut ost
300 gram revet gul ost (feks Norvegia, Synnøve eller Jarlsberg) 
Glutenfrie lasagneplater. Jeg har brukt platene fra Schär. 
Salt
Pepper
Basilikum 
Oregano

Ostesaus 
1 ss smør 
2 ss lyst glutenfritt mel (Jeg brukte Toro lys melblanding, men blått Jyttemel fungerer også fint)
4 dl melk 
3 ss revet parmesan 
1 ts salt 
1/2 ts pepper 
1 ts malt muskatnøtt 

Kjøttdeig brunes og legges over i en gryte. Løk og hvitløk kuttes og stekes blank og myk, og has over i gryten med kjøttdeig. Deretter tilsettes tomatpuré, hakket tomat, vann og buljongterning. Smak til med salt, pepper, sukker, og basilikum. La kjøttsausen småputre i minimum 20 minutter mens du lager ostesausen. 

Smelt smør på lav varme i en gryte. Pisk inn det glutenfrie melet, og tilsett melken gradivs ettersom sausen tykner. Smak til med salt, pepper og muskat, og rør inn revet parmesan til slutt (ost 1). 

Oppskriften ser rask og lettvint ut, men sannheten er at det tar minst en time å lage sausene. Et tips er ta ut søppelbøtten og sette den klar ved føttene dine før du begynner - ellers blir det fort et virvar av rot på kjøkkenbenken før du er ferdig.

Når sausene er ferdig begynner du å fylle formen med ostesaus, så glutenfrie lasagneplater, kjøttsaus og til slutt et lag med skiver av port salut (ost 2). Fortsett til formen er full eller du er tom for saus. Husk å avslutte med saus og til slutt revet ost på toppen (ost 3). 


Ostesaus, lasagneplater og kjøttsaus legges som vanlig, før du klinker til med Port Salut, og Boom! Du har en eksplosjon av smak og kalorier som du ikke vil angre på :)   Lasagnen stekes på 200 grader i 40 minutter. La hvile i minst 10 minutter før servering. 

Denne oppskriften skal holde til 6 personer. Jeg liker å lage mye lasagne når jeg først er i gang, sånn at vi har rester å kose oss med dagen etter. I tillegg vil jeg gjerne ha litt kjøttsaus til overs. Kjøttsausen kan brukes til så mangt - for eksempel er den kjempegod sammen med pasta. Jeg doblet oppskriften og brukte en Rosendal ildfast på 25x38 cm. Det holdt akkurat med ostesaus, men ble ikke mye kjøttsaus til overs. 

Heldigvis holdt det akkurat til 7 skiver glutenfrie ostesmørbrød til min lille prins - helt supert å ha i fryseren til krisetilfeller. 


Uansett - hvis du er ute etter en oppskrift på en smakfull, hjemmelaget lasagne så vil du ikke bli skuffet over denne. Hvis du derimot slanker deg, eller ikke liker smaken av ost finnes det sikkert bedre alternativer der ute. 

Ha en hyggelig kveld! :) 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar