tirsdag 28. oktober 2014

Mexicansk Middagssuppe

Jeg har en forkjærlighet for tomatbaserte supper og gryter, og her kommer enda en hverdagstraver her i huset. Noen dager er det greit å lage en kjøttdeigbasert middag. Det finnes ofte i kjøleskapet, og man kan lage uendelige variasjoner av raske hjemmelagede retter av det.

Denne gryten er et godt alternativ til Toros "Mexicanske gryte"…. For å være helt ærlig så er det en bitte, bitte, bitte, liten nedtur å aldri mer kunne lage mexicansk gryte fra pose på en stressende og uinspirert hverdag hvor jeg bare ønsker å slippe å lage middag. Mexicansk gryte har nemlig vært mitt "mamma-synes-synd-på-seg-selv-og-vil-egentlig-ikke-lage-middag-og-dessuten-fortjener-ingen-i-huset-hjemmelaget-mat-i-dag" alternativ, men de dager er nå over - og det jeg skal alltids overleve. Jeg får finne på en annen straffe-middag å servere når jeg er i dårlig humør …… Lungemos kanskje?

Uansett, denne hjemmelagde varianten er selvsagt mye bedre enn posemat, og dessuten uten konserveringsmidler og fiende nummer 1 her i huset - gluten. Det samme kan ikke sies om halvfabrikata-varianten.

Du trenger:
400 gram kjøttdeig eller karbonadedeig
1 purre
1 ss smør / olje
2 ss tacokrydder (gjerne hjemmelaget)
2 ss tomatpuré
4 poteter i terninger
1 boks hakkede tomater
6 dl vann
1 terning kjøttbuljong
1 ts salt
1/4 ts pepper
1/2 teskje brunt sukker
1 beger rømme
Fersk basilikum

Skrell og hakk poteter i terninger. Mål opp 6 dl vann i en liten kjele, putt i buljongterningen og kok opp. Tilsett potetbitene, og la alt småkoke under lokk.Skjær purre i ringer, og stek den lett til den blir blank og myk. Ha kjøttdeigen i stekepannen sammen med purren, og stek litt videre. Tilsett så tacokrydderet, tomatpuréen og de knuste tomatene. La dette koke opp, før du tilsetter potetbitene og kraften.La gryten koke i ti minutter, og smak til med salt, pepper og til slutt en liten klype brunt sukker for å fremheve tomatsmaken. Pass på at potetbitene er møre før servering.Gryten serveres med rømme og basilikumblader. I vårt gamle liv serverte vi gjerne hvitløksbaguetter til, men foreløpig har vi ikke funnet noen gode, glutenfrie alternativer. Bruker du hjemmelaget tacokrydder vil chilien gi gryten mer punch enn du kan forvente av posekrydder - men ikke verre enn at barna tåler smaken, og det blir en mer spennende middag for de voksne.

Vel bekomme!


2 kommentarer:

  1. "Straffemiddag".. haha. Spør Håkon, alt med fisk er straffemiddag for han..
    Gøy med oppskrifter da, ikke fullt så gøy med glutenfritt kosthold vil jeg tro... :/

    SvarSlett
  2. Ha ha ha! Kjell spiser fisk, men når jeg serverer fiskepinner gjør jeg det med en "protesterer du på menyen får du lage middagen din selv i morgen" mine ;D Ungene elsker det - eller elskeT det. Jeg må lage fiskepinner fra bunnen nå hvis de skal serveres. Det er litt ekstra stress med glutenfritt nå i starten, men på en merkelig måte er det faktisk veldig interessant også. Dette kommer jo bare til å gjøre oss sunnere. Det er aldri så galt at det ikke er godt for noe, vet du :D ..

    SvarSlett